Xhamia mbret e Xhermehalles eshte nje nga xhamite e para te ndertuara ne Shqiperi. Kompleksi islamik eshte i vitit 1682, i vetmi per nga arkitektura ndertuar ne territorin shqiptar, eshte monument kulture i kategorise se pare. Kompleksi nis me cezmen e Llutroit, nje monument i ndertuar me harqe prej guri dhe nje kompleks kanalizimesh qe furnizonin me uje hamamin, medresen dhe xhamine. Objektit ju shemb catia gjate viteve 80′, dhe me pas nga agjentet atmosferik u zhduken dhe elementet dekorative.

 

AlbaniaUSA